Directeur COCD geeft stokje door

Cynthia op den Brouw: “Creatieve denkkracht binnen het COCD heeft weer heel wat los gemaakt”

Directeur COCD geeft stokje door

Door Fridy Latijnhouwers

‘Maak van het COCD weer een gezondere organisatie’. Die vraag stelde het bestuur bijna 3 jaar geleden aan Cynthia op den Brouw. Als algemeen directeur werkte ze vervolgens hard samen aan deze pittige uitdaging. Zelfs voor een organisatie wiens werkveld Creativiteit en Innovatie is, ligt patroon denken op de loer. Dit maakt gelijk duidelijk hoe belangrijk het is om tijdig een frisse wind naar binnen te trekken. Die rol vervulde Cynthia vol energie met een hernieuwd COCD als resultaat. Tijd dus om nu wederom een nieuwe wind te laten waaien. Vanaf juni 2018 draagt Cynthia het stokje over aan Hilde van Dyck (founding mother van The House of Innovation in Antwerpen) en Branko Broekman (nu al creatief directeur van het COCD).

“Creatief denken is geen ‘geeltjes’ plakken waarvan je de volgende dag niet meer weet waar het ook alweer over ging”, zegt Cynthia met een knipoog. Creativiteit denken is een serieus proces. De lucht die creatief denken creëert, maakt dat mensen nadenken over oplossingen én niet enkel de problemen blijven bespreken. Dat maakt dat luchtigheid past bij complexe problemen zonder deze te bagatelliseren. Ik hou van die tegenstellingen; daarin schuilt de ware kracht van creatief denken.”

De volgende stap: Creativiteit in de zorg

“Ik word gelukkig van dingen die niet lijken te kunnen en krijg nu weer tijd en ruimte om met mijn andere passies aan de slag te gaan. Want de creatieve denkkracht die binnen het COCD dagelijks om je oren vliegt, heeft weer heel wat los gemaakt”, lacht Cynthia. “Ik heb een duidelijke wens om de zorg voor mensen met dementie in Nederland te verbeteren. Dat betekent dat ik op dit moment bewust diverse invalshoeken op zoek om te komen tot verrassende haalbare oplossingen. Daarom heb ik samen met een aantal anderen het concept ‘Leef je leven’ ontwikkeld. Hierdoor moet het straks voor iedereen mogelijk zijn in de laatste fase van je leven terug te kunnen vallen op ondersteuning die je nodig hebt. Ongeacht of je een grote of kleine portemonnee hebt. We zijn in gesprek met investeerders om op meerdere plaatsen in Nederland te starten.”

Speciaal voor deze missie nam ze dan ook initiatief tot het oprichten van stichting BLIJF, een stichting die hulphonden gaat inzetten voor ondersteuning aan mensen met dementie. “Hulphonden kunnen zoveel betekenen voor deze groep mensen én voor hun zorgverleners. Zo kan een hond al in een vroegtijdig stadium zien wanneer iemand stress ontwikkelt. Mogelijk kan dit bijvoorbeeld paniek voorkomen. Zo verbeter je op een hele simpele manier de kwaliteit van leven van iemand. Geweldig om deze ontdekkingstocht, in samenwerking met inspirerende collega’s en Hulphond Nederland aan te gaan.”

Creatieve kracht van organisaties

Het benutten van creatieve denkkracht is belangrijk voor Cynthia. “Dat is de kern van het COCD. Zij stimuleert mensen en organisaties om die denkkracht te ontwikkelen, in te zetten en benutten. In deze tijd -waarin de samenleving ongelofelijk snel verandert- is het belangrijk om mensen mee te laten denken over oplossingen voor (complexe) problemen. Samen kom je verder dan alleen. Creatief denken vergroot daarbij ook het adaptief vermogen. Het vermogen om mee te veranderen. Daar zijn geen opleidingen voor. Dat leer je wel als je creatief mag denken.”

Cynthia vervolgt: “Deze aanpak vraagt overigens ook om andere leiders binnen organisaties. Leidinggevenden moeten energie brengen én mensen vanuit hun leiderschap steeds opnieuw uitdagen creatief te denken. Er zijn te veel leidinggevende die energie kosten. Als leidinggevende kun je professionals in positie brengen en faciliteren nieuwe ideeën te ontwikkelen. Doe je dat niet, dan is het wachten op problemen én ben je destructief bezig. We hebben creatieve leiders nodig. Dat kunnen heel veel mensen heel goed. Als je tenminste investeert in het ontwikkelen van skills, via bijvoorbeeld het COCD.”

“De afgelopen periode hebben we met tal van enthousiastelingen ook de creatieve denkkracht van, voor en door het COCD vergroot en versterkt. Er zijn nieuwe netwerken gebouwd en nieuwe verbindingen gelegd. Dat was een feestje om mee te maken. Het COCD kan vanuit een mooie bestendige basis en jarenlange ervaring weer fris verder groeien. Ik wens Hilde en Branko veel plezier, energie en succes met het verder uitbouwen van de organisatie. Het was plezant met jullie, merci.”