Werkvormenfestival 21/3/2019

Na het grote succes van vorig jaar plannen we ook dit jaar een werkvormenfestival.
Dit maal op de eerste lentedag onder het motto ‘Creativiteit doen groeien en bloeien’

Kijk je ook uit om je facilitatorskills te boosten met vernieuwende creatieve werkvormen?
Schrijf je dan alvast in.

Het aftellen is gestart …

 

De laatste workshops zijn nu ook gekend!

Bekijk hier het volledige programma

Creativiteit & Drones

Na het succes van vorig jaar terug op verzoek! Wat hebben creativiteit en drones met elkaar te maken?

Drones zetten je binnen tien seconden in een creatieve speelstand. Dat is perfect voor teambuilding, maar ook voor trainers die een groep willen observeren. In de workshop maak je kennis met drones als nieuwe technologie. Je leert zelf vliegen, gaat heel veel leren over deze onbemande luchtvaarttoestellen, wordt een held in samen parcours bouwen en wie weet… de kampioen van de drone race waarmee we afsluiten.

Door Sem van Geffen – Mede-eigenaar Drone Class

 

 

De improcirkel: de sleutel tot creatieve vrijheid

Hoe gebruik je improvisatie om je creativiteit te ontwikkelen?
Hoe zie je blokkades in een creatief proces?
Hoe zorg je voor flow?
De Improcirkel is een simpel model waarmee je precies kunt laten zien hoe improvisatie werkt. En hoe je tot creatieve vrijheid komt. Een handige tool over denken in mogelijkheden en hoe je de fantasie kunt prikkelen. Een workshop vol plezier, doen en praktische kennis.

Door Andre Besseling

 

 

Speelveld (Een werkvorm uit het SWITCH-Canvas)

Iets gaan doen wat je niet kan.

Hoe langer ik erover nadacht, hoe logischer scheen me de verbinding toe met… plezier! Welbeschouwd beschrijft het precies de situatie van een kind, dat immers nog veel niet kan. Alles is nieuw, alles is experimenteren, alles is onderzoek. Alles is avontuur. Met een schepje in de zandbak. Scheppen. Een kuil graven. Of een berg maken. Nóg een grotere berg. Hé, een ander kindje heeft een emmertje! Zand in het emmertje doen. Leeggooien. Limonade! Een reeks verrassingen is het.

Daarmee gaan we aan de slag in de workshop. Hoe geef je vorm aan dingen die je misschien nog niet kan, maar wel graag wilt? We gaan aan de slag met de 1e wet van Jan Kees…

Door Ti Fens & Gijs van Dalfsen – SWITCH-coaches

 

 

It is all in the game

Mensen kunnen helemaal opgaan in een spel. Zou het niet geweldig zijn als jij, als facilitator, ervoor kunt zorgen dat mensen ook opgaan in wat ze doen? In deze workshop gaan we eens op een heel andere manier spellen bekijken; wat zijn de spelmechanismen, tot welke dynamiek leiden ze en wat is de ervaring voor de speler daarbij? Daarna gaan we een spel ontwerpen, toewerkend naar iets wat je de deelnemers wilt laten ervaren.

Door Judith de Jong – Master of Science en Certified Professional Facilitator

 

Internet of things, ook iets voor jou

Het internet der dingen omringt ons steeds meer. Maar wat is het Internet of Things eigenlijk? Tijdens deze introductieworkshop bouw je zelf je eerste internet of things toepassing.

Breng zeker jouw laptop mee!


Door Anthony Liekens – Mad scientist

 

 

De creatieve kracht van je speelse spontane zelf

Als mensen spontaan zijn, zijn ze op hun creatiefst. Alle remmingen en zelfcensuur vallen immers weg. Maar hoe breng je jezelf en anderen daar naar terug? Door het creëren van een ruimte waarin je MAG spelen en falen. De opleiding van improvisators barst van de spelletjes die die spontaniteit naar boven halen, het kritische stemmetje omzeilen en zo de poort naar het creëren openen. In deze workshop gaan we spelen en ontdekken hoe je spel kan gebruiken om in creatieve processen in te zetten.

Door Evelien Den Tandt/Swiep – Creator of Profound Playfulness

 

 

Creatief denken met LEGO® SERIOUS PLAY® – maximum 20 deelnemers

 • Wat is LEGO SERIOUS PLAY?
 • Hoe kan je deze methodiek inzetten om creatief denken te stimuleren?
 • Hoe kan je deze methodiek inzetten om groepen te laten co-creëren?
 • Wat maakt deze methodiek zo krachtig?

Door Miriam Elst – Licensed Trainer en Certified Facilitator LEGO® SERIOUS PLAY® methodieken

 

 

iiiStorm – hoe je via je Intuïtie komt tot meer waardevolle Inzichten en Ideeën…

We kennen allemaal wel denktechnieken om productief te kunnen brainstormen. Je probeert goed na te denken, patronen te doorbreken en waardevolle oplossingen te vinden. Vaak zijn deze werkvormen ‘serieus’ en ‘rationeel’. Maar wat zou er gebeuren als je je intuïtie veel meer laat spreken? Hoe doe je dat? Hoe maak je dat praktisch? Hoe verhoudt jouw intuïtie zich tot je rationele en je emotionele gedachtes? Daar heeft Erik op ten Berg een bijzondere belangstelling voor. Hij zocht op zijn inspiratiereizen naar Santiago de Compostela naar de antwoorden. In de workshop iiiStorm leert hij je een aantal brainstormtechnieken waarin intuïtie volop aan kan staan! Hierin brengt hij al zijn ervaring als trainer, facilitator en explorer bij elkaar.

Erik op ten Berg – creativity professional

 

 

De Thinker’s Tripod: je Zwitserse zakmes in diagnostisch denken.

Het leven is probleemoplossing. Zoals J.P. Guilford eens zei: “te leven is problemen hebben en problemen oplossen is creatief groeien”. Da’s mooi gezegd. Hoe geweldig dat ook klinkt om te groeien door problemen op te lossen, dat geeft nog geen antwoord op hoe om te gaan met verschillende type problemen.  Of zelfs met meervoudige problemen in complexe situaties. Waar moet je beginnen? En hoe?

Zou het niet geweldig zijn als je in élke situatie soepel kunt schakelen naar de juiste denkmodus?

De Thinker’s Tripod helpt je om te beslissen hoe om te gaan met een complexe situatie. Het geeft je een simpele, krachtige ondersteuning om te zien wat voor denkmodus nodig is en hoe te navigeren door een complexe situatie.

Tijdens de sessie zal Branko Broekman je meenemen op een verkennende tour met de de Thinker’s Tripod. Je maakt kennis met de diagnostische tool en zijn toepassing.

Door Branko Broekman – Facilitator of productive and innovative thinking, MSc in Creative Studies

 

 

Build your community capital
Deze sessie is in het Engels

The focus of the interactive capacity development will be an approach to bond and bridge the diversified local community assets, through developing interpersonal knowledge, shared consensus, new discourse and new tools, which will lead us to monetize the social energy of local communities to solve issues, develop ideas to transfer our world for better.

Main learning outcomes:

The workshop will help participants to develop interactively new way of thinking:

 • An understanding of local community development framework.
 • Building shared consensus through value mapping (understand yourself and the others).
 • Re-imagine the social reality/new discourse in local development.
 • Discover resources around us and mapping them.
 • Explore how to build capacity for these resources and transfer them to community capital (physical, skilled labor, virtual, financial, economy, social, culture, environment … etc).
 • Design your creative toolbox, new lenses to build new ideas, initiatives and projects.
 • Open space technique – invest the community capital in your new idea and be ready for action?

Mahmoud Ramadan – Social energy provider/Facilitator and Multiplier

 

 

Waarachtige Creaties. Over Waarzeggen, Waardecreatie en Waarmaken

Wat als je een kijkje in de toekomst zou kunnen nemen: Welke droombeelden komen op je netvlies, welke nachtmerries liggen er op de loer?
Nog belangrijker is de vraag: Wat je zou doen om die blik in de toekomst te verzilveren?

In deze workshop combineren we de scenariomethode, (vaak toegepast in grote systemen zoals de ruimtelijke ordening, het klimaat of de economie) met waardecreatie uit kruisbestuiving. Zo leer je gefundeerd naar de toekomst te kijken en deze te scannen op verrassende kansen en verborgen combinaties.

Door Eugene Zaaijer

 

 

The Gift Giving. Een design thinking crashcourse.
In 90 minuten ga je in tweetallen voor elkaar een kado (her)ontwerpen. Je doorloopt daarbij, onder begeleiding, alle fases van design thinking: je inleven, ideeën bedenken, prototypes maken en testen.
Door Cor Noltee
Details
 • Begin
  21 maart 2019 9:30
 • Einde
  21 maart 2019 17:00
 • Status
  Expired
 • Adres
  Stayokay Maastricht | Maasboulevard 101 | 6211 JW | Maastricht
 • Koop ticket